dissabte, 12 d’octubre del 2013

"Internet en el aula: a la caza del tesoro"

Les caceres del tresor (Treasure Hunt o Knowledge Hunt si les cerqueu en anglès) són recursos didàctics que ens poden servir a les aules tant per fer que els nostres alumnes aprofundeixin en un tema, com per fer que aprenguin de manera pràctica com moure’s a Internet i com fer recerca d’informació.

Abans de llegir l’article, el terme “caceres del tresor” em venia completament de nou, però quan en vaig veure l’estructura, vaig veure que ja ho havia fet en diferents ocasions, tot i que no sota aquesta denominació. Us explico:

Les caceres del tresor tenen una estructura que es compon d’una introducció del tema, seguida de les preguntes sobre aquest. Cal que les preguntes estiguin orientades a assolir certs objectius, a més d’estar adequades al grup - classe que tinguem. Formulades les preguntes, ve el llistat d’URLs que els alumnes hauran de visitar per obtenir les respostes. Finalment, hi pot haver una pregunta final que impliqui reflexió per part dels alumnes sobre el tema; informació que hagi de sorgir del que han après, i no directament dels links visitats.

Les caceres del tresor són una eina versàtil, ja que seguint la mateixa estructura i canviant únicament les preguntes o el tema es poden adaptar de manera extraordinàriament fàcil a qualsevol nivell educatiu: Educació Infantil, Primària, ESO i crec que fins i tot podria arribar (si no ha arribat ja) a la Universitat?

Trobarem caceres del tresor a Internet (us en passaré uns quants enllaços), però el millor és que nosaltres els mestres les creem. Podem aprofitar informació d’altres caceres, però si les creem nosaltres aconseguirem que estiguin adaptades al nostre currículum, al que estem treballant i, indispensablement, als coneixements previs, nivell i ritme dels grup d’infants que tinguem.

Potser vosaltres tindreu més sort cercant caceres, però a mi m’ha resultat complicat trobar caceres del tresor per a Educació Infantil. Suposo que això és perquè, com jo pensava al principi, les caceres són per a infants que ja saben llegir. Però com vam comentar a classe, una cacera del tresor podria ser aquella que tingués els enunciats llegits, o que s’hagués d’extreure la informació d’un recurs individual.

Serà qüestió de crear-ne! Aquí en teniu algunes:

Cacera del tresor “Treballem els contes”: 
http://www.xtec.cat/~mlluelle/caceres/contes.htm

Cacera del tresor “Ferreres”: http://www.xtec.cat/~mlluelle/caceres/ferreres.html




Cacera del tresor sobre prehistòria: http://www.pizcadesal.es/?p=233


Cacera del tresor sobre “La flauta màgica”: http://www.pizcadesal.es/?p=229

Imatge extreta de: 
http://www.lookingglassnaturalhealth.com/events/2013/09/nutrition-detective

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada