dissabte, 9 de novembre del 2013

"El placer de usar las TIC en el aula de Infantil"

Estem immersos en la Societat de la Informació, a la qual les tecnologies de cada cop tenen més importància, fins al punt que depenem d’elles. I donat que l’escola ha de donar resposta a les necessitats de la societat de la qual forma part, també ha d’oferir eines per a què els alumnes tinguin accés i siguin competents en els afers de les noves tecnologies.

Sovint, però, utilitzem les TIC a l’aula de manera aïllada, com a premi o per veure pel·lícules, la qual cosa no és negativa, tot i que s’hauria de programar quan introduir-les, per a què, i pensant en quin benefici tindrien per als nostres alumnes.



I si s’han d’utilitzar les TIC com a eina didàctica, també hauran de tenir un lloc privilegiat a l’aula, així com el poden tenir els llibres. He vist classes d’Educació Infantil a on l’ordinador és a un racó enfonyat i allunyat de la resta de racons, com si fos quelcom que no s’ha d’emprar. ERROR!!! Els infants tenen al seu abast, com a mínim, un ordinador a casa. Per tant, s’ha de permetre també el maneig de l’ordinador i que, durant el joc per racons, els infants hi puguin jugar així com juguen amb els xocs i la pissarra o amb els llibres del racó de biblioteca.

Els docents, per la nostra part, haurem de dedicar temps a la recerca de materials per assolir els coneixements de les diferents àrees i, per què no, a la creació de materials multimèdia que, de ben segur, estaran adaptats al grup que tinguem. Haurem de pensar també quin tipus d'agrupament necessita cada activitat, si convé que una activitat la desenvolupin de manera autònoma o amb el nostre suport; si volem que l’activitat tingui un caire formatiu o ens servirà com a avaluació, etc. Ens poden servir de tantes coses les noves tecnologies si estem convençuts de voler-les integrar!

Amb les noves tecnologies es poden enregistrar CDs que puguin servir per a endur-se amb la maleta viatgera; emprar la càmera de vídeo connectada a un canó com a microscopi; cercar respostes a dubtes in situ gràcies a Internet; elaborar un diari digital sobre l’escola, etc.


En resum, i com es diu a l’article, que podrem dur a l’escola la vida real, la que es troba fora de les portes d’entrada al centre, fent els infants ciutadans actius de la societat a la que viuen.

Per què? Perquè és matèria d'examen per preparar el tema 5!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada