dimarts, 29 d’octubre del 2013

Quadern de bitàcola. Chapter three: TORNEM A FER CAMÍ

Ahir, dilluns 28 d’octubre de 2013, ens vam reunir per redefinir el nostre treball.

Ens tornem a encaminar cap a la ciència i hem fet un petit esbós del que podríem fer, tot i que estem a l’espera que la nostra profe ens doni el “sus”.

Per al proper dilluns, que és quan ens tornarem a trobar, ens hem marcat dur pensades sis activitats sobre cada matèria que volem desenvolupar al joc i posar-les en comú entre les quatre. Suposem que llavors ja tindrem resposta de na Nuria i podrem fer una passeta més.

PER CEEEERT! Ja tenim nom de grup: CienTICfics.

Natalia Vinent, corresponsal del Quadern de Bitàcola. UIB, Alaior, Menorca.


Avaluació del material didàctic triat

La feina d’aquesta setmana consisteix en avaluar el joc didàctic que vam triar l’altre dia a partir d’una fitxa per a mestres. En el meu cas vaig triar “El bosque delas actividades”, de la Junta de Castella i Lleó.


[Feu clic aquí si voleu veure la pauta per analitzar un joc multimèdia]

Us presento la taula que he emplenat sobre el joc:

dissabte, 26 d’octubre del 2013

Taller d'edició d'àudio

Als tallers de l’assignatura, aquesta setmana ens hem iniciat en el taller d’edició d’àudio. El proper dimecres muntarem una cunya radiofònica.

Aquí teniu alguns fragments que faré servir per elaborar la meva cunya. Endevineu sobre què anirà? CHAN CHAAAAN...


Vaig a veure exactament quins segons de cada àudio necessito. Salut!



Quadern de bitàcola. Chapter two: ARRENQUEM MOTORS

El passat dilluns dia 21 d’octubre, després de les classes, ens vam reunir per cercar tema sobre el qual basar el nostre joc interactiu.

En un principi teníem pensat fer ciència, però de la manera en què ho enfocàvem quedava ampli, i havíem de concretar més. Pensa que te pensa... Zas! Idea que apareix al cap de na Lorena: les estacions. Teníem pensades diverses activitats, i les vam comentar a la professora. Ella ens va dir que era un tema recurrent, però que si li sabíem donar un enfocament que no fos el que estem acostumats a veure, podia sortir bé.

Dimecres dia 23 na Lorena i na Vane van dinar juntes. A la seva tornada, venien amb una idea nova: retornàvem al tema de la ciència, però basant-ho en diferents activitats i disciplines. Ho vam comentar a la teacher, i finalment ens hi dedicarem.

Ara falta posar-nos a redactar activitats, pensar com ho farem... Bé, que m’agafa calor només de pensar les hores que haurem de fer davant l’ordinador.

Per cert! A ca nostra ja n’hi ha un que em demana “aquell joc que havies de fer per s’ordindor a s’escola teva”. Encara no ha sortit del forn, i el joc ja és un èxit entre el públic!

Seguirem informant.
Natalia Vinent, corresponsal del Quadern de Bitàcola. UIB, Alaior, Menorca.


Drets d'autor, propietat intel·lectual... Què és tot això? DONANT RESPOSTES

La setmana passada, a aquest meravellós blog, vaig parlar de la propietat individual i els drets d’autor arrel d’un article que havia llegit a classe. Estava ben barrejada!

Ho vaig demanar al fòrum dels companys i aquesta va ser la resposta de n’Estela (feu clic per veure el seu blog):

«Jo també vaig tenir el mateix dubte i, investigant una mica, el que et puc dir és que no tot el que trobem a Google Images per exemple és lliure, però sí hi ha la opció de cercar-ho per tal que trobem únicament imatges lliures.
Si vas a l'icona de Configuración > Búsqueda avanzada de imágenes, baix de tot posa Derechos de uso, i si desplegues el menú trobaràs les diferents opcions.
Està bé conèixer aquesta eina, ja que per defecte l'opció marcada és "sin filtrar por licencia".»

Què pens jo? Que no crec que em tanquin per una imatge que té copyright. Penso també que, com diu na Maite al seu blog, el mateix Teddy Bautista, president del Consell de Direcció de la SGAE, va ser acusat de desviament de fons. Per tant, si ells fan malifetes, què m’han de venir a dir a mi?

Alhora, sí que és cert, i com bé em fa reflexionar na Maite (és el meu “Pepito Grillo”) els mestres hem de donar exemple als nostres alumnes, i hem de defensar la propietat intel·lectual.

[Però jo seguiré veient pel·lícules online amb Megaupload o SeriesYonkis]





Cercant un joc interactiu òptim per a EI 5 anys

Estava cercant jocs que fossin idonis per aplicar a E.I. 5 anys (mentida, na Nuria ha dit que ho cerquéssim) i he trobat el joc que us presento ara, de la Junta de Castella i Lleó.

Es tracta d’un joc interactiu que es diu “El bosque de las actividades”, amb una interfície d’un bosc on hi ha tot un seguit de personatges. Cada personatge et condueix a activitats de tipologia diversa: diccionari en altres idiomes, conèixer animals de granja, com tenir cura del bosc, activitats de música... Molt i molt complet l’he trobat!


És un joc informatiu (explica què cal fer als boscs, en què es converteix un arbre, etc.), però que també permet a l’infant anar provant el que se li ha ensenyat, com ara un joc en el qual ha de classificar els fems en els diferents contenidors de reciclatge.

M’ha semblat adequat per a infants d’entre cinc i sis anys perquè quan et poses amb el cursor damunt cada personatge, el narrador diu quines activitats t’ensenyarà.

A les parts on surt lletra, aquesta és lletra lligada, la que se sol treballar a 6è d’Educació Infantil, però que alhora és narrada, ja que no tots els infants necessàriament llegiran a aquesta edat.

També he trobat interessant que hi hagi activitats destinades a tenir cura del medi ambient i que, a més, a una mateixa activitat hi puguis jugar diverses vegades però amb materials diferents cada cop que hi juguis.


Bé, que he fet una xalada jugant-hi!

(Si feu clic a la imatge, us durà a la web a on podreu jugar al joc i passar-us-ho tan bé com jo. És taaaan mono!)






diumenge, 20 d’octubre del 2013

Quadern de bitàcola. Chapter one: PRESENTACIÓ

Per a l’assignatura Mitjans i Recursos Tecnològics hem de fer un treball en grup que consisteix en elaborar un joc didàctic per a PC.

L’any passat els alumnes de la mateixa assignatura realitzaven una mena de setmanari o quelcom semblant per explicar com s’anaven organitzant. Enguany no ho hem de fer tal qual, però com que m’agrada tant contar coses, us aniré informant de l’evolució del treball en grup.

Us conto un parell de cosetes:
        - Enguany els grups han patit modificacions per mor de la comoditat geogràfica. Ara, el nostre grup estarà format per na Sílvia A., na Lorena, na Lali i una servidora, tothom de la part de Maó i Es Castell. Sembla mentida, però mai no havia treballat amb na Sílvia ni amb na Lorena! Fa com a il·lusió veure noves maneres de fer feina, i estic segurisísíssima que tot anirà de perles, tot i els nervis que segurament sorgiran tant com ens atraquem al febrer.

        - De moment no tenim nom de grup, ni tema per al treball, però demà dilluns 21/10/2013 ens reunirem després de classe per tractar tot això. Vam pactar que la feina individual seria anar cercant possibles temes i activitats per fer. Ben segur que demà capvespre ja haurem trobat tema i ens podrem posar en marxa.

        - Després d’haver-nos explicat com ha de ser el treball i havent vist les meravelles que van fer les companyes de l’any passat, el que tinc és la por prèvia –i també lògica- a l’inici d’un projecte. Ara bé, si hem arribat fins aquí, mai no ho traurem endavant!!

Seguirem informant.
Natalia Vinent, corresponsal del Quadern de Bitàcola. UIB, Alaior, Menorca.




Drets d'autor, propietat intel·lectual... Què és tot això?

La nostra professora ens va fer arribar un document que parla dels drets d’autor i propietat intel·lectual orientat a l’educació.

Són temes sobre els quals n’he sentit xerrar molt (SGAE, Creative Commons i demés) però que realment no m’acaba de quedar clar què signifiquen o què hem de fer.

Personalment, he interpretat el següent:
        - Actualment no només som consumidors d’Internet, sinó que també anem creant produccions emprant recursos existents a la xarxa (aquest blog n’és un exemple).
        - Hi ha llicències Creative Commons que ens permeten compartir els nostres recursos posant certes condicions.
        - Tenim a l’abast recursos oberts que podem emprar respectant quin n’és l’autor.

Però els meus dubtes són els mateixos que eren abans de llegir el text: les imatges que trobem a Google Images són lliures? Com sabem si les podem emprar o no? Puc compartir un vídeo de Youtube al meu blog? Estic fent qualque cosa que pugui molestar a l’SGAE?

En fi, tot això són dubtes que intentaré resoldre cercant i demanant informació a persones que hi entenguin més que jo. Quan ho tingui resolt, us ho explicaré.

PD: S’accepten comentaris que m’ajudin a resoldre els meus enigmes, per suposat!

Imatge extreta de: http://www.generaccion.com/noticia/138970/derechos-autor



diumenge, 13 d’octubre del 2013

Experiència CEIP Can Cantó

El passat dilluns vam veure a classe un centre que treballava amb les TIC. Es tracta del CEIP Can Cantó, d’Eivissa, i la veritat és que és increïble.

Tots els alumnes de tots els cursos fan feina amb les noves tecnologies: tenen blogs d’aula, fan videotutorials ells mateixos, entrevisten els seus professors i ho enregistren i aprenen a emprar eines com l’audacity, goear o d’altres per fer pòsters i esquemes. Una passada, la veritat. Sembla mentida que fillets tan petits sàpiguen fer tantes coses!

Però hem de pensar que rere tot això que he explicat hi ha un projecte educatiu de centre ben muntat, un equip de docents convençuts de la importància de les TIC i conscients que ells mateixos s’han d’anar reciclant. Ah! I moltes ganes de fer feina, perquè muntar blogs, pàgina web, arxius d’àudio, etc. no es fa en dos segons, ni en dos dies. Segurament els seria més fàcil fer una classe emprant els llibres i la pissarra, però em sembla que han entès que el camí més fàcil no és sempre el millor o el més innovador.


Si feu clic aquí, podreu veure l’apartat “Què fem amb les TIC” de Can Cantó.

dissabte, 12 d’octubre del 2013

"Internet en el aula: a la caza del tesoro"

Les caceres del tresor (Treasure Hunt o Knowledge Hunt si les cerqueu en anglès) són recursos didàctics que ens poden servir a les aules tant per fer que els nostres alumnes aprofundeixin en un tema, com per fer que aprenguin de manera pràctica com moure’s a Internet i com fer recerca d’informació.

Abans de llegir l’article, el terme “caceres del tresor” em venia completament de nou, però quan en vaig veure l’estructura, vaig veure que ja ho havia fet en diferents ocasions, tot i que no sota aquesta denominació. Us explico:

Les caceres del tresor tenen una estructura que es compon d’una introducció del tema, seguida de les preguntes sobre aquest. Cal que les preguntes estiguin orientades a assolir certs objectius, a més d’estar adequades al grup - classe que tinguem. Formulades les preguntes, ve el llistat d’URLs que els alumnes hauran de visitar per obtenir les respostes. Finalment, hi pot haver una pregunta final que impliqui reflexió per part dels alumnes sobre el tema; informació que hagi de sorgir del que han après, i no directament dels links visitats.

Les caceres del tresor són una eina versàtil, ja que seguint la mateixa estructura i canviant únicament les preguntes o el tema es poden adaptar de manera extraordinàriament fàcil a qualsevol nivell educatiu: Educació Infantil, Primària, ESO i crec que fins i tot podria arribar (si no ha arribat ja) a la Universitat?

Trobarem caceres del tresor a Internet (us en passaré uns quants enllaços), però el millor és que nosaltres els mestres les creem. Podem aprofitar informació d’altres caceres, però si les creem nosaltres aconseguirem que estiguin adaptades al nostre currículum, al que estem treballant i, indispensablement, als coneixements previs, nivell i ritme dels grup d’infants que tinguem.

Potser vosaltres tindreu més sort cercant caceres, però a mi m’ha resultat complicat trobar caceres del tresor per a Educació Infantil. Suposo que això és perquè, com jo pensava al principi, les caceres són per a infants que ja saben llegir. Però com vam comentar a classe, una cacera del tresor podria ser aquella que tingués els enunciats llegits, o que s’hagués d’extreure la informació d’un recurs individual.

Serà qüestió de crear-ne! Aquí en teniu algunes:

Cacera del tresor “Treballem els contes”: 
http://www.xtec.cat/~mlluelle/caceres/contes.htm

Cacera del tresor “Ferreres”: http://www.xtec.cat/~mlluelle/caceres/ferreres.html




Cacera del tresor sobre prehistòria: http://www.pizcadesal.es/?p=233


Cacera del tresor sobre “La flauta màgica”: http://www.pizcadesal.es/?p=229

Imatge extreta de: 
http://www.lookingglassnaturalhealth.com/events/2013/09/nutrition-detective

dimecres, 9 d’octubre del 2013

“Educación 2.0. ¿Marca, moda o nueva visión de la educación?”

Des de sempre joves i majors hem estat diferents. Només cal recordar quan els nostres avis no sabien emprar el vídeo i les cintes VHS i els nostres pares els ensenyaven. Un bot generacional més endavant ens trobem nosaltres mateixos. Alguns som el que Cabero anomena “natius” tecnològics (pràcticament hem nascut immersos en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació), mentre que altres formen part de la generació “emigrant”, persones que s’esforcen dia a dia per comprendre i saber emprar totes les noves tecnologies que emergeixen a un ritme vertiginós.

Però, a què ens referim amb el “2.0”? El 2.0 va associat amb una idea de modernitat. De noves eines tecnològiques de cada cop més diverses. La 2.0 és una era tecnològica a la qual tothom té la mateixa importància, a la qual tothom pot participar per la seva senzillesa instrumental, vet aquí el seu component social.

Quant a l’educació 2.0, aquesta fa referència als canvis que s’han de produir en l’educació per donar resposta a les característiques dels alumnes de l’actualitat, uns alumnes que pràcticament neixen amb una tablet sota el braç. Alumnes totalment diferents als d’èpoques anteriors, per als quals hem de convertir l’escola en escola de la construcció del coneixement, i no de la memòria. 

Partint d’aquest punt, el rol del mestre també variarà: haurà de fer de guia, creant situacions d’aprenentatge que els alumnes resoldran de manera autònoma i col·laborativa, cosa que millorarà la motivació.

Ara bé, estan els alumnes capacitats per ser autosuficients? Aquesta també serà una tasca dels docents, ajudar-los a ser competents, a aconseguir que discerneixin entre informació vàlida i no vàlida, cosa que es podria iniciar en un primer moment a partir d’eines com les caceres del tresor, per arribar en moments futurs a una recerca completament autònoma.

Per la nostra part, els mestres haurem de crear i connectar continguts de manera atractiva per a aquests alumnes 2.0, cosa que amb aquesta assignatura que ens ocupa aprendrem. Sabrem fer exposicions als infants per mitjà de suports audiovisuals, jocs interactius i el més important: aprendrem la importància d’anar-nos reciclant en les TIC, perquè mai no se sap quan sorgirà una versió del que sabem emprar acabada en beta, 5s o ice & garlic.

[RECURS: podeu trobar l'article de Cabero fent clic aquí]

dijous, 3 d’octubre del 2013

Fent proves (II): penjar una imatge

Continuant amb el raconet del bon humor, us penjo una imatge d’en Lurelio, un TIC’s teacher semblant al professor d’anglès que tenien a “Gomaespuminglish”.


A la xarxa de bones pràcTICques 2.0 trobareu més vinyetes d’aquest personatge, a més de recursos que be segur ens seran útils per a l’assignatura. Ara toca fer ses xafarderes i indagar a la xarxa per trobar algun recurs que ens pugui ser útil.


Imatge extreta de: Red de Buenas PrácTICas 2.0, secció humor.

Fent proves (I): penjar un vídeo

Fa un parell de setmanes, cercant algunes coses que podria penjar a aquest blog, vaig pensar que hauria de constar d’un apartat d’humor.

Sí, ja ho sé que aquest és un blog d’una assignatura, però és també un espai per compartir, i vull compartir el bon humor. Amb l’etiqueta “Bon humor”, trobareu imatges i vídeos que ens podran treure un somriure en els moments de més estrès.

Aquí teniu un vídeo de fa anys, però que sempre m’ha agradat. Exemplifica de manera molt còmica l’accés dels “emigrants tecnològics” (emprant paraules de Cabero) al món de la tecnologia.